AYAM SAPIT


Sumber: Hawa Ismail/ Ella (FRD)


Bahan-bahannya
  • 1 ekor ayam dipotong mengikut suka
  • 1 biji kelapa, ambil 1 mangkok santan pekat
  • 4 helai daun limau purut
  • 2 keping asam gelugor
  • gula & garam secukup rasa
Rempahnya
  • 2 sudu makan ketumbar biji
  • 1 camca teh jintan putih
  • 1 camca teh lada hitam
  • 20 tangkai lada kering
  • 2 ulas bawang putih
  • 20 ulas bawang merah (kecil)
  • 2 batang serai
  • sedikit belacan & lengkuas
  • 2 sudu makan kerisik
  • minyak secukupnya
Cara-cara memasaknya
  • Ayam dibersihkan dan dipanggang setengah masak.
  • Tumis rempah giling sampai garing dan wangi. Masukkan daun limau purut, asam, gula, garam dan santan. Akhir sekali masukkan ayam.
  • Masak sampai pekat lalu diangkat. Boleh dimakan dgn nasi atau roti perancis.

0 comments:

Post a Comment