Sumber : Encik Mat Gebu/ Maklang (FRD)
Bahan Utama
- 800 g ayam, dipotong sederhana besar
- 4 biji kentang, kupas dan potong 4 setiap biji, rendam
- 2 helai daun kunyit, dihiris halus
- 1 biji lemon, diambil jusnya (mklang letak asam keping)
- 1 camca besar gula Melaka (mklang letak gula merah)
- 2 camca besar cili kisar
- 2 camca besar kerisik
- 1/2 cawan pati santan
- 1/2 cawan bawang goreng, diramas hancur
- Garam secukup rasa
- 6 biji bawang merah kecil
- 3 ulas bawang putih
- 1 cm lengkuas
- 2 cm halia
- 2 cm kunyit hidup
- 2 batang serai
- 3 biji buah keras
- 1 camca teh lada hitam
- 1 camca besar ketumbar
- 1/2 camca teh jintan halus
- 1/2 camca teh jintan kasar
- Rempah 4 sekawan (kayu manis, bunga lawang,pelaga,cengkih
- 4 ulas bawang merah, dihiris
- 2 ulas bawang putih, dihiris
- Cuci ayam, toskan dan gaul dengan sedikit garam dan kunyit serbuk. Goreng embal2 (3/4 masak) ayam tadi, angkat dan toskan.
- Panaskan minyak dalam periuk. Tumis bahan2 tumis hingga harum, masukkan bahan kisar dan cili kisar, tumis hingga wangi dan terbit minyak.
- Masukkan kentang, gaul rata dan masak 5 minit dgn api perlahan. Masukkan ayam dan gaul rata, tuang sedikit air dan biar mendidih perlahan.
- Bila kentang lembut, masukkan santan, kerisik dan bawang goreng. Tambah gula melaka dan garam secukup rasa.
- Masak hingga pekat, akhir sekali tuang jus lemon dan masukkan hirisan daun kunyit. Masak sekejap dan rasa, jika ok, boleh matikan api dan hidangkan.
0 comments:
Post a Comment