GULAI AYAM PEKAT



Sumber : Encik Mat Gebu/ Maklang (FRD)

Bahan Utama
  • 800 g ayam, dipotong sederhana besar
  • 4 biji kentang, kupas dan potong 4 setiap biji, rendam
  • 2 helai daun kunyit, dihiris halus
  • 1 biji lemon, diambil jusnya (mklang letak asam keping)
  • 1 camca besar gula Melaka (mklang letak gula merah)
  • 2 camca besar cili kisar
  • 2 camca besar kerisik
  • 1/2 cawan pati santan
  • 1/2 cawan bawang goreng, diramas hancur
  • Garam secukup rasa
Bahan Kisar
  • 6 biji bawang merah kecil
  • 3 ulas bawang putih
  • 1 cm lengkuas
  • 2 cm halia
  • 2 cm kunyit hidup
  • 2 batang serai
  • 3 biji buah keras
  • 1 camca teh lada hitam
  • 1 camca besar ketumbar
  • 1/2 camca teh jintan halus
  • 1/2 camca teh jintan kasar
Bahan Tumis :
  • Rempah 4 sekawan (kayu manis, bunga lawang,pelaga,cengkih
  • 4 ulas bawang merah, dihiris
  • 2 ulas bawang putih, dihiris
Cara membuatnya
  • Cuci ayam, toskan dan gaul dengan sedikit garam dan kunyit serbuk. Goreng embal2 (3/4 masak) ayam tadi, angkat dan toskan.
  • Panaskan minyak dalam periuk. Tumis bahan2 tumis hingga harum, masukkan bahan kisar dan cili kisar, tumis hingga wangi dan terbit minyak.
  • Masukkan kentang, gaul rata dan masak 5 minit dgn api perlahan. Masukkan ayam dan gaul rata, tuang sedikit air dan biar mendidih perlahan.
  • Bila kentang lembut, masukkan santan, kerisik dan bawang goreng. Tambah gula melaka dan garam secukup rasa.
  • Masak hingga pekat, akhir sekali tuang jus lemon dan masukkan hirisan daun kunyit. Masak sekejap dan rasa, jika ok, boleh matikan api dan hidangkan.

0 comments:

Post a Comment