BUBUR NASI


Buburnasi

bubur ni 4 org2 yg demam2 or x sihat.. resipi yg simple but sedap....

Bahan-bahan ( 3-4( biasanye org yg demam 1 org je) )

  • 1 1/2 cup beras
  • sebatang lobak merah
  • sawi (dlm 2 pokok cukup la)
  • 1 kiub pati ayam knorr
  • 10 ekor udang bersaiz sederhana
  • 1 liter air..(air ditambah shgga nasi betul2 kembang)
  • garam secukup rasa

Cara-cara

  • lobak merah di potong dadu.. sawi dipotong halus
  • udang perlu dibuang kulit dan dipotong dua kalau udang tu besar
  • basuh beras dan masak seperti masak nasi tapi lebihkan air. air kena lebih supaya bubur betul2 kembang..
  • bila beras dh lembut (hampir masak), masukkn kiub pati ayam, udang,lobak merah dan sedikit garam
  • tunggu sehingga bubur betul2 kembang baru masukkan sawi.. tambah garam secukup rasa.. tambah air kalau bubur jadi terlalu kering.. bila bubur dh betul2 kembang bolehla makan.. :)
  • nak lagi sedap.. makan bubur bersama ikan bilis yang digoreng dengan bawang merah..

0 comments:

Post a Comment