Bahan-bahan ( 4 orang makan )
- 600 g ketam
- Minyak untuk menggoreng
- 3 sudu besar susu segar / susu cair
- 3 biji kuning telur
- 2 sudu besar butter
- 1 sudu besar bawang putih cincang
- 6 biji cili padi – dititik atau potong ikut suka
- Sedikit daun kari
- Secubit garam
Bahan Perap
- 1 biji kuning telur
- 1 sudu besar tepung beras
- Secubit garam dan lada hitam
Cara-cara
- Cuci dan siapkan ketam ikut suka (saya beli yang dah siap bersih dan potong dua). Lap dan keringkan dengan kitchen/paper towel.
- Bancuh bahan perap hingga sebati, kemudian masukkan ketam. Biar sekejap dalam 10-15 minit.
- Panaskan minyak dan goreng ketam hingga keperangan. Angkat dan toskan.
- Masuk susu dan kuning telur dalam mangkuk dan kacau sebati.
- Cairkan butter dalam kuali panas. Tuang campuran susu dan telur tadi perlahan-lahan dan kacau/goreng atas api kecil tanpa berhenti hingga membentuk bintil-bintil halus.
- Masukkan ketam tadi, bawang putih, cili padi, daun kari dan secubit garam. Tumis atas api besar hingga rata panasnya.
- Tutup api, angkat dan hidang panas-panas.
0 comments:
Post a Comment