Butter Crab

P1010032

mutiarazura@myresipi.com

Bahan-bahan ( 4 orang makan )

  • 600 g ketam
  • Minyak untuk menggoreng
  • 3 sudu besar susu segar / susu cair
  • 3 biji kuning telur
  • 2 sudu besar butter
  • 1 sudu besar bawang putih cincang
  • 6 biji cili padi – dititik atau potong ikut suka
  • Sedikit daun kari
  • Secubit garam

Bahan Perap
  • 1 biji kuning telur
  • 1 sudu besar tepung beras
  • Secubit garam dan lada hitam

Cara-cara

  • Cuci dan siapkan ketam ikut suka (saya beli yang dah siap bersih dan potong dua). Lap dan keringkan dengan kitchen/paper towel.
  • Bancuh bahan perap hingga sebati, kemudian masukkan ketam. Biar sekejap dalam 10-15 minit.
  • Panaskan minyak dan goreng ketam hingga keperangan. Angkat dan toskan.
  • Masuk susu dan kuning telur dalam mangkuk dan kacau sebati.
  • Cairkan butter dalam kuali panas. Tuang campuran susu dan telur tadi perlahan-lahan dan kacau/goreng atas api kecil tanpa berhenti hingga membentuk bintil-bintil halus.
  • Masukkan ketam tadi, bawang putih, cili padi, daun kari dan secubit garam. Tumis atas api besar hingga rata panasnya.
  • Tutup api, angkat dan hidang panas-panas.

0 comments:

Post a Comment