Onion bread

Tamanegi-pan

Roti bawang besar. Non butter, non oil. Sesuai untuk sesape nak diet.

Bahan-bahan ( 2 biji )

* Bahan A *
  • 125g tepung roti
  • 2 sk dry yeast
  • 2 1/2 sb gula
  • 100ml air suam(40C)

* Bahan B *
  • 125g tepung roti
  • 1/2sk garam
  • *******************************
  • 150g bawang besar- dicincang
  • 1sk parmesan cheese
  • telur untuk sapu

Cara-cara

  1. Masukkan bawang besar ke dalam mangkuk. Tanpa ditutup, masukkan ke dalam microwave. Panaskan/masakkan selama 4 minit.
  2. Untuk membuat roti pula, masukkan semua bahan A ke dalam mangkuk. Kacau biar sebati.
  3. Kemudian masukkan pula bahan B. Kacau biar rata.
  4. Keluarkan adunan dari mangkuk dan letakkan ke atas papan canai. Uli selama lebih kurang 10-15 minit.
  5. Masukkan semula adunan ke dalam mangkuk. Penaik sehingga 2 kali ganda- lebih kurang 20 minit. Kemudian buat finger test- tekan dengan hujung jari pada adunan. Kalau berbekas(jadi lubang) maksudnya roti dah naik.
  6. ***Bagi yang ada breadmaker boleh masukkan semua bahan-bahan di atas kecuali bawang dan cheese. ON kan. Ikut arahan breadmaker.
  7. Bila dah siap/ dah naik. Tumbuk adunan untuk keluarkan angin. Bahagikan adunan kepada 2 bahagian. Buatkan bentuk bulat. Tutup dengan kain lembab. Rehatkan selama 10 minit.
  8. 1
    Canaikan biar jadi 20X25 cm. Masukkan bawang dan juga cheese. kemudian gulung.
  9. 2
    Belah 2 roti tadi dengan meninggalkan 2cm pada hujungnya. Kemudian buat bentuk silang seperti dalam gambar.
  10. Penaikkan untuk kali kedua selama 20 minit atau 2 kali ganda.
  11. Sapukan dengan telur
  12. Bakar dengan avon selama 15 minit pada suhu 180C


0 comments:

Post a Comment