
cheesecake karamel
Bahan-bahan ( 18cm )
Krim- 250g cream cheese - suhu bilik
- 3 biji telur
- 1cwn(200ml) sour cream
- 1cwn(200ml) fresh cream
- 120g gula
- 2 sudu besar corn starch
- beberapa titik vanila esen
- 100g biskut marie/ graham cracker
- 50g butter(cairkan)
- 1/4 cwn(50ml) fresh milk
- 80g gula
Cara-cara
- Masukkan biskut ke dalam beg plastik.
- Ketuk-ketuk dengan kayu pencanai sehingga hancur.
- Masukkan butter dan ramas sehingga jadi berketul
- Masukkan biskut ke dalam loyang. Tekan padat-padat biskut tadi.
- Sediakan karamel. Masakkan gula dengan 1 sudu besar air sehigga perang. Padamkan api. Kemudian masukkan fresh milk. Ketepikan
- Pukul cream cheese sehingga jadi bentuk krim.
- Masukkan gula -> esen vanila -> sour cream -> telur -> corn starch -> fresh cream ikut turutan sambil dipukul. Pukul sehigga jadi bentuk krim.
- Tuangkan krim ke dalam loyang. Letakkan karamel di atas cream tadi.
- Bakar selama 30 minit pada suhu 200C dan turunkan suhu kepada 160C. Bakar lagi selama 30 minit.
- untuk mengelakkan hangus pada permukaan bolehlah letak aluminium foil selepas 30 minit pertama.
- Bakar secara double-boiler dgn meletakkan air suam di dalam dulang.
0 comments:
Post a Comment