CARAMEL CHEESECAKE


Caramelcheesecake

cheesecake karamel

Bahan-bahan ( 18cm )

Krim
  • 250g cream cheese - suhu bilik
  • 3 biji telur
  • 1cwn(200ml) sour cream
  • 1cwn(200ml) fresh cream
  • 120g gula
  • 2 sudu besar corn starch
  • beberapa titik vanila esen
Lapisan bawah
  • 100g biskut marie/ graham cracker
  • 50g butter(cairkan)
Caramel
  • 1/4 cwn(50ml) fresh milk
  • 80g gula

Cara-cara

  • Masukkan biskut ke dalam beg plastik.
  • Ketuk-ketuk dengan kayu pencanai sehingga hancur.
  • Masukkan butter dan ramas sehingga jadi berketul
  • Masukkan biskut ke dalam loyang. Tekan padat-padat biskut tadi.
  • Sediakan karamel. Masakkan gula dengan 1 sudu besar air sehigga perang. Padamkan api. Kemudian masukkan fresh milk. Ketepikan
  • Pukul cream cheese sehingga jadi bentuk krim.
  • Masukkan gula -> esen vanila -> sour cream -> telur -> corn starch -> fresh cream ikut turutan sambil dipukul. Pukul sehigga jadi bentuk krim.
  • Caramelcheesecake1
    Tuangkan krim ke dalam loyang. Letakkan karamel di atas cream tadi.
  • Bakar selama 30 minit pada suhu 200C dan turunkan suhu kepada 160C. Bakar lagi selama 30 minit.
  • untuk mengelakkan hangus pada permukaan bolehlah letak aluminium foil selepas 30 minit pertama.
  • Bakar secara double-boiler dgn meletakkan air suam di dalam dulang.

0 comments:

Post a Comment