resipi sendiri, main agak2 je based on roti yg pernah beli di kedai...
Bahan-bahan ( 4-5 org )
- 125ml susu segar (suam)
- 10g yeast instant
- 250g tepung gandum
- 1/2 sudu kecil garam, 1 sudu kecil gula
- 1 biji telur
- 30ml olive oil
- 2 sudu besar parmesan cheese
Utk topping
- - shredded cheese & bawang goreng (saya guna cheese emmental + gouda cheese)
Cara-cara
- Masukkan tepung dlm mangkuk besar, buat lubang di tengah-tengah. Masukkan susu suam, gula dan yeast. Kacau sekali dua, tutup dengan kitchen towel dan biarkan selama 15 minit.
- Masukkan bahan-bahan lain (telur, garam, parmesan cheese, olive oil) ke dalam adunan tepung, uli hingga sebati dan tidak melekit. Jika melekit, tambah sedikit tepung.
- Setelah doh diuli, tutupkan mangkuk dengan kitchen towel dan biarkan doh naik hingga menjadi lebih kurang 2 kali ganda.
- Setelah naik dua kali ganda, tumbuk-tumbuk doh utk keluar kan angin. Bahagikan doh kepada bebola kecil-kecil (tak perlu sama saiz).
- Masukkan bebola doh dlm loaf tin atau cake tin yg telah di grease dgn sedikit olive oil. (susun bebola doh secara bertindih, menjadi 2-3 lapisan)
- Tutup loaf/cake tin dengan kitchen towel, biar doh naik 2 kali ganda.
- Taburkan bawang goreng, diikuti dengan shredded cheese. Bakar dlm pre-heated oven, 180 C selama 20-30 minit. Roti yg telah siap dibakar tak perlu di potong, just "pull-apart" je. Sedap makan panas2, cicah dengan mushroom soup pun sedap.
0 comments:
Post a Comment