CHIFFON CUPCAKE

Step_by_step_342

Mat Gebu@myresipi.com

Bahan-bahan ( 24 biji )

Bahan A:-
  • 4 kuning telur (gred A)
  • 100 g tepung naik sendiri (self-raising flour)
  • 30 ml pati santan (boleh guna susu atau air)
  • 30 g minyak jagung/masak
  • Secubit garam
  • 1 camca teh paste pandan
  • 50 g gula halus
Bahan B:-
  • 4 putih telur (gred A)
  • 60 g gula halus
  • 1/2 camca teh cream of tartar

Cara-cara

  1. Step_by_step_339
    Satukan kesemua bahan2 A dalam satu bekas. Kacau menggunakan wisk hingga semua sebati dan berkrim. Ketepikan
  2. Step_by_step_336
    Pukul putih telur pada kelajuan tinggi, masukkan cream of tartar dan gula sedikit demi sedikit hingga habis dan terus memukul hingga pekat dan kental.
  3. Step_by_step_337
    Kemudian gaul putih telur tadi ke dalam adunan A dgn kaedah 'kaup balik' hingga rata dan sebati.
  4. Step_by_step_344
    Isi dalam muffin cup hingga penuh. Bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 175C selama 15 - 20 minit. Ia akan sedikit mengecut bila masak, jgn bimbang mmg dah lumrah kek chiffon berkeadaan mcm tu. Sejukkan sebelum dihidang.


0 comments:

Post a Comment