COD AND PRAWN PIE

Sumber: Kak NoorMasri/ Kak Fatim (FRD)


Bahan-bahannya
  • 480 g cod fillets (kak tim guna dory fish)
  • 1 helai daun bay
  • 450 ml susu segar
  • 800 g ubi kentang } potong kecil dan rebus empuk, toskan
  • 50 gm mentega
  • 2 sudu besar tepung gandum
  • 1 sudu besar parsley cincang
  • 150 g udang kecil - buang kulit
  • Parutan cheddar cheese secukupnya
  • Garam dan serbuk lada hitam secukup rasa.
Cara-caranya
  • Masak cod fillets & udang bersama daun bay & 2 sudu besar susu selama 5-8 minit.
  • Setelah masak buang daun bay, dengan menggunakan garpu lorek2kan isi ikan menjadi kepingan(flakes)-simpan susu tersebut(untuk masuk dlm sos nanti).
  • Kentang yg dah empuk dilenyek panas2 bersama 30 gm mentega, 2 sudu besar susu dan secubit garam.
  • Panaskan periuk, masukkan baki mentega dan tepung, kacau selama 1 minit.Tutup api, masukkan baki susu.
  • Panaskan semula sambil sentiasa kacau sehingga sos pekat.
  • Masukkan parsley, gaaram dan serbuk lada hitam, tutup api.
  • Masukkan ikan dan isi udang ke dalam sos tersebut(A).
  • Panaskan oven suhu 200'C.
  • Ambil mangkuk/loyang tahan panas, ratakan A.
  • Kemudian menggunakan piping bag, picitkan kentang lenyek ke atas sos tadi. Kemudian taburkan cheddar cheese secukupnya.
  • Masak dalam oven selama 20-25 minit atau sehingga perang.
  • Hidangkan panas-panas bersama perahan lemon jika suka.

0 comments:

Post a Comment