PECAN PIE


Sumber: JC (FRD)

Bahan untuk Pie Crust Pastry
  • 4 cawan tepung gandum
  • 1 sudu besar gula pasir
  • 1 sudu teh garam
  • 1 1/2 cawan shortening
  • 1 biji telur
  • 1/2 cawan air ice
  • 1 sudu besar cuka
Cara-caranya
  • Campurkan tepung, gula & garam dlm mangkuk. masukkan shortening dan gaul ramas.
  • Dlm mangkuk kecil pukul telur kemudian masukkan air ice & cuka, pukul hingga betul2 bercampur. Curahkan campuran telur kedlm campuran tepung dan adun/uli hingga jadi doh lembut.
  • Bahagikan doh kepada 4 bahagian yg sama besar & dan bentukkan setiap satu seperti disk. Bungkuskan dgn cling wrap dan simpan dlm fridge hingga sampai waktu utk digunakan.
Bahannya untuk Pecan Pie
  • 1/4 cawan butter tanpa garam - suhu bilik
  • 1/2 cawan gula perang
  • 1 cawan dark corn syrup
  • 1/4 tsp garam
  • 3 biji telur
  • 1 cawan kacan pecan yg di cincang kasar - bakar sikit kemudian baru cincang
  • 1 kpg 9in pie crust
  • 12 biji pecan halves - untuk disusunkan mcm pic diatas
Cara-caranya
  • Panaskan oven 350'F. Masukkan pie crust kedlm pie plate. ketepikan
  • Dalam mangkuk adunkan butter, perlahan-lahan masukkan gula perang dan adun sebati.
  • Masukkan corn syrup dan garam kemudian dimasukkan telur satu persatu sambil diadun sebati.
  • Masukkan pecan yg dicincang. Kemudian curahkan adunan kedlm pie crust kemudian susun/ aturkan kacan pecan diatasnya ( mcm dlm gambar diatas).
  • Bakar selama 50 min atau hingga lidi yg dicucuk ditgh keluar licin. Sejukkan baru dipotong.
Nota dari JC:
  • Pie ini agak manis, boleh kurangkan sirapnya atau gantikan dengan light corn syrup.

0 comments:

Post a Comment