IKAN KERISI MASAK TAUCHU


P1250039

sekejap je nk sediakan

Bahan-bahan ( 4 org )

  • 4 ekor ikan kerisi
  • 2 biji bawang besar
  • 3 ulas bawang putih
  • 2 inci halia
  • 1 batang lada merah
  • 1 batang lada hijau
  • 1 batang serai
  • 3 sb taucu kasar
  • 3 sb minyak
  • 700ml air

Cara-cara

  • Ikan dibersihkan dan di lumur garam & kunyit. Goreng garing dan ketepikan.
  • Panaskan minyak dalam kuali. Tumis bawang putih dan halia hingga kekuningan, masukkan bawang besar & masak hingga agak layu. Masuk pula taucu dan lada, kacau biar sekata.
  • Selepas 5 minit,masukkan serai dan kacau lagi. Masukkan air dan biarkan mendidih. Rasa kuah jika tawar blh masukkan sedikit garam.
  • Akhir sekali masukkan ikan perlahan2 ke dalam kuali dan biarkan ikan terendam di dalam kuah selama 10 minit dengan api perlahan.
  • Siap utk dihidang, blh dihias dgn daun bawang

0 comments:

Post a Comment