JELI KARAMEL SUSU


Jelikaramelsusu

masa penyediaan dalam 15 minit


Bahan-bahan ( 6 cups )

  • 2 1/2 cawan(500ml) susu segar
  • 115g gula
  • 10g gelatin
  • 6~7 biji walnut

Cara-cara

  • Masukkan 4 sudu besar air ke dalam gelatin. kacau dan ketepikan.
  • Masukkan 100g gula dan 1 sudu besar air ke dalam periuk.
  • Masak dgn api besar sehingga perang. Kecilkan api. Masak sehingga agak pekat. Padamkan api.
  • Masukkan 1 1/2 sudu besar air kedlm periuk tadi. Kemudian masukkan walnut satu persatu.. Kacau dengan cepat.
  • Biarkan walnut terendam dalam karamel selama 1~2 minit.
  • Keluarkan walnut dan atur di atas pinggan.
  • Masukka susu dan gula yg lebih tadi ke dalam periuk. Panaskan sehingga gula larut. Padamkan api.
  • Masukkan gelatin sambil dikacau-kacau supaya tak berketul
  • Masukkan adunan ke dalam cup pudding. Bila dah sejuk boleh simpan dalam peti ais
  • Bila nak makan boleh keluarkan puding. Dan hias dengan walnut tadi

0 comments:

Post a Comment