
version mudah.. lebih enak kalo dimakan dgn roti perancis..
Bahan-bahan ( 4-5 org )
- 2 tin kacang phool - dikisar tapi tak terlalu halus
- 2 biji bawang besar*
- 3 ulas bawang putih*
- 2-3 batang lada hijau*
- 1 sudu besar serbuk ketumbar
- 1 sudu kecil serbuk jintan
- sedikit tomato puree
- sedikit garam dan serbuk perasa
- minyak utk menumis
- bawang besar - didadu kecil
- buah tomato - didadu kecil
- lada hijau - dipotong serong
- bebrapa biji limau kasturi - dibelah dua
- telur mata lembu (telur nie digoreng dgn sedikit minyak sapi)
- hiris bahan yg bertanda *
Cara-cara
- panaskan minyak. tumis bahan yg dihiris berserta serbuk ketumbar dan jintan.
- setelah wangi dan naik bau, masukkan tomato puree. biarkan skejap.
- masukkan kacang phool yg dikisar tadi (kalo pekat taruk sedikit air). dikacau. masukkan sedikit garam dan serbuk perasa.
- masaklah dgn api yg kecil sbentar hingga kluar minyaknye.
- angkat dan hidangkan dgn bahan taburan serta telur mata lembu. dan perahkan sepotong limau.
- jika suke, bleh diambil sedikit lebihan minyak sapi yg digunakan utk menggoreng telur tadi dan diletakkan di atas kacang phool.
0 comments:
Post a Comment