KACANG PHOOL


Kacang_phool

version mudah.. lebih enak kalo dimakan dgn roti perancis..

Bahan-bahan ( 4-5 org )

  • 2 tin kacang phool - dikisar tapi tak terlalu halus
  • 2 biji bawang besar*
  • 3 ulas bawang putih*
  • 2-3 batang lada hijau*
  • 1 sudu besar serbuk ketumbar
  • 1 sudu kecil serbuk jintan
  • sedikit tomato puree
  • sedikit garam dan serbuk perasa
  • minyak utk menumis
Bahan Tabur
  • bawang besar - didadu kecil
  • buah tomato - didadu kecil
  • lada hijau - dipotong serong
  • bebrapa biji limau kasturi - dibelah dua
  • telur mata lembu (telur nie digoreng dgn sedikit minyak sapi)
  • hiris bahan yg bertanda *

Cara-cara

  • panaskan minyak. tumis bahan yg dihiris berserta serbuk ketumbar dan jintan.
  • setelah wangi dan naik bau, masukkan tomato puree. biarkan skejap.
  • masukkan kacang phool yg dikisar tadi (kalo pekat taruk sedikit air). dikacau. masukkan sedikit garam dan serbuk perasa.
  • masaklah dgn api yg kecil sbentar hingga kluar minyaknye.
  • angkat dan hidangkan dgn bahan taburan serta telur mata lembu. dan perahkan sepotong limau.
  • jika suke, bleh diambil sedikit lebihan minyak sapi yg digunakan utk menggoreng telur tadi dan diletakkan di atas kacang phool.

0 comments:

Post a Comment