KEK BATIK JAWA

Sumber: Maklang

Bahan-bahannya
  • Biskut Marie - patahkan 4
  • 2 biji telur
  • 1 cwn gula putih (nak manis tambah lagi)
  • 150g butter
  • 1/2 cwn koko powder
  • 1/2 cwn susu cair (agak2 ajelah...jgn adunan terlalu pekat)
Cara-caranya
  • Cairkan butter didalam periuk kemudian... masukkan koko dan kacau...guna api kecik.
  • Telur + gula, pukul ngan whisker dan masukkan dlm periuk tadi. Masukkan sedikit susu cair.
  • Last sekali, masukkan biskut marie...gaul sampai kesemua biskut sebati...tutup api. Jgn biarkan biskut terlalu kembang.
  • Angkat dan tuang dlm loyang yg dialas dengan alu.foil supaya kek tu tak melekat... Tekan kek hingga padat.
  • Masuk dalam fridge, dah keras baru potong menggunakan pisau tajam.
Hiasan :
  • Cairkan cooking coklat dan curahkan aje atas kek tadi...tabur almond.
Nota :
  • nak masukkan nut, kelapa dan kismis dlm kek pun boleh jika suka..
  • mklang buat plain je sbb anak2 tak suka letak macam2 dlm kek...kat atas tu tabur je almond buat penyeri.

0 comments:

Post a Comment