RAISIN PIE




Sumber: JC (FRD)


Bahan untuk Pie Crust Pastry
  • 4 cawan tepung gandum
  • 1 sudu besar gula pasir
  • 1 sudu teh garam
  • 1 1/2 cawan shortening
  • 1 biji telur
  • 1/2 cawan air ice
  • 1 sudu besar cuka
Cara-caranya
  • Campurkan tepung, gula & garam dlm mangkuk. masukkan shortening dan gaul ramas.
  • Dlm mangkuk kecil pukul telur kemudian masukkan air ice & cuka, pukul hingga betul2 bercampur. Curahkan campuran telur kedlm campuran tepung dan adun/uli hingga jadi doh lembut.
  • Bahagikan doh kepada 4 bahagian yg sama besar & dan bentukkan setiap satu seperti disk. Bungkuskan dgn cling wrap dan simpan dlm fridge hingga sampai waktu utk digunakan.
RAISIN PIE

Bahan-bahannya
  • 2 kpg pie crust
  • 1/2 cawan + 2 sudu teh gula - dibahagikan
  • 1/4 cawan gula perang
  • 3 sudu besar tepung jagung
  • 1/3 cawan orange juice
  • 1 sudu teh grated orange zest
  • 1 3/4 cawan air
  • 3 cawan raisins/kismis
  • 1 sudu besar susu segar
Cara-caranya
  • Panaskan oven 375'F.
  • Gelek pie crust supaya muat 9-10 in pie pan. Dlm periuk sedang campurkan gula pasir, gula perang, tepung jagung kemudian masukkan orange juice & zest kacau sikit. masukkan air dan raisins. Masak atas api sedang hingga campuran menggelegak dan pekat. Sejukkan suhu bilik.
  • Curahkan adunan dlm pie shell kemudian tutupkan dgn crust yg kedua. Trimkan lebihan crust, tekan/kelimkan keliling pie supaya tak terbuka.
  • Buat beberapa potongan pendek atas pie supaya wap boleh keluar.
  • Sapukan susu segar di seluruh permukaan pie dan taburkan dgn 2 sudu teh gula pasir tadi. Bakar selama 45 min atau hingga pie berwana keperangan.

0 comments:

Post a Comment