pembuka selera...........
Bahan-bahan ( 3 orang makan )
- 1 ikat pucuk paku
- setengah kilo kerang(direbus dan ambil isinya)
- kerisik
- 4 ulas bawang kecil @ 1 biji bawang besar(dimayamg halus
- 2 batang serai
- sedikit bunga kantan
- garam dan gula secukup rasa.
Cara-cara
- Pucuk paku di potong sederhana dan rendam dalam air panas sekejap sahaja supaya zatnya tak hilang.kemudian toskan
- Mula2 satukan bawang yang telah dipotong,serai dan bunga kantan yang dimayang halus serta kerisik sehingga sebati
- Kemudian masukkan pucuk paku dan isi kerang serta garam dan gula secukup rasa.
- Bagi mereka yg suka pedas boleh tambahkan cili padi atau cili merah yang dipotong halus ke dalam kerabu tadi.....slmt mencuba.pasti terangkat.
0 comments:
Post a Comment