KERABU PUCUK PAKU DGN KERANG


pembuka selera...........


Bahan-bahan ( 3 orang makan )

  • 1 ikat pucuk paku
  • setengah kilo kerang(direbus dan ambil isinya)
  • kerisik
  • 4 ulas bawang kecil @ 1 biji bawang besar(dimayamg halus
  • 2 batang serai
  • sedikit bunga kantan
  • garam dan gula secukup rasa.

Cara-cara

  • Pucuk paku di potong sederhana dan rendam dalam air panas sekejap sahaja supaya zatnya tak hilang.kemudian toskan
  • Mula2 satukan bawang yang telah dipotong,serai dan bunga kantan yang dimayang halus serta kerisik sehingga sebati
  • Kemudian masukkan pucuk paku dan isi kerang serta garam dan gula secukup rasa.
  • Bagi mereka yg suka pedas boleh tambahkan cili padi atau cili merah yang dipotong halus ke dalam kerabu tadi.....slmt mencuba.pasti terangkat.

0 comments:

Post a Comment