Bahan-bahan ( 2 - 3 orang )
- 1 ekor ikan kerapu
- 2 sdm besar minyak masak
- 4 ulas bawang merah - cincang halus
- 3 ulas bawang putih - cincang halus
- 3 cm halia - hiris
- 4 biji cili api - hiris
- tepung jagung
- garam
BAHAN SOS
- 1 sdm cili kering yg sudah diblend
- 1 sdm sos tomato
- 2 sdm sos plum
- 2 sdm gula
- 2 sdm sos cili
- 1 sdm jus limau nipis
- 1 sd teh kicap manis
- 100 ml air
- 1/2 kiub ikan bilis maggi
Cara-cara
- lumur ikan dengan garam dan tepung jagung
- goreng ikan sehingga garing dan letakkn ke tepi
- panas kn minyak, tumis bawang merah dan putih sehingga naik bau
- masukkan smua bahan sos (campur kn smua bahan sos terlebih dahulu) dan kacau rata
- bila mendidih, masukkan cili padi, halia dan garam
- masak sehingga pekat sedikit dan tuang ke atas ikan
- sedap dimakan bersama nasi putih panas.........
0 comments:
Post a Comment