LEMON ROLL LAPIS


Lemonrollcakek

kek gulung perisa lemon


Bahan-bahan ( 30x30 cm )
  • 3 biji telur- asingkan kuning dan putih
  • 70g gula halus
  • 1 biji kulit lemon- parut
  • 55g tepung gandum
  • 1 sudu besar jus lemon
  • 1 sudu besar minyak masak

Krim:

  • 100g mascarpone/ cream cheese
  • 20g gula halus
  • 1 sudu besar jus lemon
  • 100ml fresh cream/whipping cream

Cara-cara

  • Alaskan dulang oven dengan baking paper. Asingkan putih dan kuning telur. Naikkan suhu oven ke 180C.
  • Pukul telur putih sehingga berbuih. Masukkan gula sikit demi sedikit sambil dipukul. Lepas tu pukul sehingga kelihatan bertanduk atau bila diterbalikkan mangkuk, telur putih tu tak jatuh.
  • Masukkan pula ke dalam no. 2 tadi, telur kuning sebiji demi sebiji sambil dipukul.
  • Lepas tu masukkan kulit limau, tepung yg telah diayak, jus lemon dan juga minyak masak. Kacau dengan spatula.
  • Tuangkan ke dalam dulang oven. Ratakan adunan. Kemudian bakar selama 12-13 minit.
  • Bila dah siap dibakar, keluarkan dari oven dan sejukkan.
  • Utk krimnya. Pukul semua bahan-bahan sehingga jadi bentuk krim.
  • Bila kek dan sejuk. Letakkan krim dan ratakan di atas kek. Kemudian gulung.
  • Simpan dalam peti sejuk selama 1-2 jam sebelum dipotong.
  • TIP: Kalau nak dapatkan hasil yg cantik, panaskan dulu mata pisau sebelum potong kek.

0 comments:

Post a Comment