KUIH KERIA


Img_0059

syahmi@myresipi.com

Bahan-bahan ( 20 biji saiz comel2 )

  • 500gm ubi keledek putih
  • 1 cawan tepung gandum
  • Sedikit garam
  • 3 sudu besar gula dan sedikit air

Cara-cara

  • Rebus ubi keledek hingga empuk.
  • Toskan airnya dan bubuh sedikit garam.
  • Lenyek sampai hancur sementara ubi masih panas.
  • Rehatlah dulu sementara menunggu ubi betul2 sejuk.
  • Bila sudah sejuk, masukkan tepung gandum dan uli hingga sebati.
  • Buatlah bentuk seperti gelang dan goreng.
  • Setelah siap digoreng, masak gula dgn air dalam kuali lain.
  • Didihkan gula hingga pekat.
  • Masukkan kuih tadi dan kacau hingga rata. Bagi semua kuih kena gula.
  • Kacau hingga gula nampak bertali baru boleh tutup api.
  • Dah tutup api , kacau lagi hingga gula kering dan kuih dan tidak melekat.
  • Jom kita makan.

0 comments:

Post a Comment