KUIH SERI AYU

Kuih traditional

Bahan-bahan ( 5 )

  • 3 biji telur
  • 240 gm gula
  • 240 ml santan atau fresh milk
  • 1 s/b jus pandan pekat atau pewarna hijau
  • 270 gm tepung gandum
  • 1 s/k ovallate
  • 1 s/b tepung kanji/ubi
  • kelapa parut [muda] gaulkan garam

Cara-cara

  • Telur dimesin/dipukul bersama gula hingga kembang
  • Masukkan santan/fresh milk, ovallate, jus daun pandan/pewarna hijau dan tepung gandum. Gaulkan sehingga sebati.
  • Panaskan kukusan dan sapukan sedikit minyak pada acuan.
  • Ambil sedikit kelapa yang telah digaulkan tadi dan tekan sehingga padat
  • Untitled0
    Tuangkan adunan tepung tadi ke dlm acuan spt gambar di sebelah
  • Kukus hingga masak selama 15 minit
  1. siap dan boleh dimakan !!

0 comments:

Post a Comment