Sos cili thai


Cilisosthai

sesuai untuk cicah dengan ayam bakar


Bahan-bahan ( - )

  • 1/2 cawan cuka
  • 1/2 cawan air
  • 1/3 cawan gula
  • 2 btg cili kering
  • 1 ulas bawang putih
  • 1 sudu besar nampla/sos ikan
  • 1 sudu kecil tepung jagung + 2 sudu kecil air

Cara-cara

  • Masukkan cuka, air, gula, cili kering dan bawang putih ke dalam mixer.
  • Kisar sehingga cili kering dan bawang hancur. Kemudian panaskan di atasu dapur.
  • Bila dah mendidih masukkan tepung jagung yg telah dicampur dgn air dan juga sos ikan. Masak sehingga pekat.
Note:
  • Sos yg lebih boleh disimpan dalam peti sejuk. Boleh diguna bila perlu. Kalau terlebih masak boleh tambah gula.

0 comments:

Post a Comment