MASAK ASAM PEDAS KELAPA BAKAR

Image_092_

anuarezo@myresipi.com

Bahan-bahan ( 4-5 orang )

  • 3 ekor Ikan Kembung/ Mabong/ Selar @ 4-5 slices ikan tenggiri/ tongkol/ parang
  • 3 ulas bawang merah, 3 ulas bawang putih, 1 biji bawang besar, 15 tangkai cili kering-DIMESIN
(BAHAN A)
  • 3 ulas bawang merah, 3 ulas bawang putih 3 inci halia,1.5 sudu biji lada hitam ditumbuk 3/4 lumat
(BAHAN B)
  • 3 tangkai daun kesum
  • 4 sudu besar kerisik
  • 1 liter air asam jawa
  • 10 tangkai bendi atau 2 batang terung
  • Garam dan serbuk perasa secukup rasa
  • Minyak untuk menggoreng

Cara-cara

  • Ikan di goreng terlebih dahulu. Panaskan periuk. Bahan A di tumis sehingga separuh garing Masukan air asam Biarkan hingga mendidih
  • Setelah mendidih, masukan ikan, daun kesum terung atau bendi.
  • Panaskan kuali, tumis bahan B dengan kerisik hingga garing/kekuningan. Campurkan kedalam periuk. Masukan garam dan serbuk perasa secukup rasa. Biarkan 2 min lagi untuk sebati
  • Sediauntuk dihidang...Bole makan dengan nasi atau roti. Asampedas ini paling sedapkalau di simpan semalaman.

0 comments:

Post a Comment