NASI HARISSA



bahan-bahan
  • 1kg beras basmathi
  • (air ikut padat beras dan lebihkan 100ml)
Bahan kisar:
  • 1 sudu kecil jintan halus
  • 3cm halia
  • 10biji bawang putih
  • 3 biji bawang besar dihiris
  • 500g lobak merah (diparut kasar)
  • 3 ikat daun ketumbar (ambil akarnya, dibersihkan dan kisar bersama 5 batang cili hijau)
  • 2 jari kulit kayu manis
  • 6 kuntum bunga cengkih
  • 10biji buah pelaga
  • garam secukup rasa
  • bawang goreng
  • minyak atau mentega untuk menumis
cara-cara
  • Beras dicuci bersih. Gaul dengan lobak merah dan tos hingga kering. Panaskan minyak dengan api kecil dan tumis bawang besar hingga layu.
  • Masukkan kayu manis, cengkih dan pelaga. Masukkan lada hijau yang dikisar dengan akar ketumbar tadi. Tumis hingga garing. Masukkan air dan garam. Apabila mendidih, masukkan beras yang digaul dengan lobak, lalu tanak hingga masak.
  • Setelah masak, masukkan daun ketumbar yang dipetik-petik dan bawang goreng. Tutup periuk rapat-rapat. Setelah beberapa minit, kacau dan masak hingga tanak. Hidangkan dengan lauk-pauknya.

0 comments:

Post a Comment