Wangi, pedas dan harum......idea asal dari "Amy Beh"......makan slow2 ok!!!
Bahan-bahan ( 3 - 4 orang )
- 180 g spaghetti, celur ikut arahan pada bungkus, toskan dan gaul dgn sedikit minyak
- 8 - 10 ekor udang besar, bersihkan dan celur 30 saat. Toskan. Simpan air rebusan
Bahan A:-
- 4 biji bawang merah kecil ,dihiris halus
- 1 kuntum bunga kantan, dihiris halus
- 1 camca besar hirisan daun ketumbar
- 1 camca besar hirisan daun bawang
- 1 camca besar hirisan daun pudina
Bahan B:-
- 6 biji cili merah
- 3 biji cili padi
- 1 inci belacan, dibakar
- Secubit garam dan gula
- 1 biji limau kasturi, ambil jusnya
Bahan C:-
- 4 camca besar jus limau kasturi
- 2 camca besar stok udang (guna air rebusan udang diatas)
- 1 camca besar gula
- 1/2 kiub pati ayam "MAGGI"
Cara-cara
- Tumbuk bahan2 B, kecuali limau kasturi, hingga lumat. Masukkan jus limau kasturi, gaul rata. Ketepikan.
- Dalam satu bekas, masukkan 3 camca besar sambal belacan (no.1) dan bahan C, gaul hingga sebati. Masukkan spaghetti, udang celur dan semua bahan A. Gaul hingga rata dan mesra.
- Hidangkan segera. Boleh kurangkan sambal belacan jika tak kuat pedas. Udang tadi jgn lupa dibuang kulit dan juga urat nya.
0 comments:
Post a Comment