Nyonya Kerabu Pasta


Step_by_step_352

Wangi, pedas dan harum......idea asal dari "Amy Beh"......makan slow2 ok!!!


Bahan-bahan ( 3 - 4 orang )

  • 180 g spaghetti, celur ikut arahan pada bungkus, toskan dan gaul dgn sedikit minyak
  • 8 - 10 ekor udang besar, bersihkan dan celur 30 saat. Toskan. Simpan air rebusan

Bahan A:-

  • 4 biji bawang merah kecil ,dihiris halus
  • 1 kuntum bunga kantan, dihiris halus
  • 1 camca besar hirisan daun ketumbar
  • 1 camca besar hirisan daun bawang
  • 1 camca besar hirisan daun pudina

Bahan B:-

  • 6 biji cili merah
  • 3 biji cili padi
  • 1 inci belacan, dibakar
  • Secubit garam dan gula
  • 1 biji limau kasturi, ambil jusnya

Bahan C:-

  • 4 camca besar jus limau kasturi
  • 2 camca besar stok udang (guna air rebusan udang diatas)
  • 1 camca besar gula
  • 1/2 kiub pati ayam "MAGGI"

Cara-cara

  1. Step_by_step_349
    Tumbuk bahan2 B, kecuali limau kasturi, hingga lumat. Masukkan jus limau kasturi, gaul rata. Ketepikan.
  2. Step_by_step_350
    Dalam satu bekas, masukkan 3 camca besar sambal belacan (no.1) dan bahan C, gaul hingga sebati. Masukkan spaghetti, udang celur dan semua bahan A. Gaul hingga rata dan mesra.
  3. Step_by_step_348
    Hidangkan segera. Boleh kurangkan sambal belacan jika tak kuat pedas. Udang tadi jgn lupa dibuang kulit dan juga urat nya.

0 comments:

Post a Comment