POPIA BASAH UMIE


Popiabasah

Gambar step by step. Resepi olahan sendiri (T&T)

Bahan-bahan ( 12 keping )

Bahan untuk kulit*
  • 2 cawan tepung gandum
  • 1 biji putih telor
  • 3/4 cawan air
  • 2 sudu makan cuka
  • secubit garam
Bahan untuk inti** (boleh buat inti ikut suka atau cara tersendiri)
  • 1/2 biji kobis - diricih halus
  • 3 biji sederhana besar carrot - disagat halus
  • 1 biji sederhana bawang besar
  • 3 ulas bawang putih
  • 1 sudu besar sos tiram
  • 1 sudu makan udang kering
  • garam secukupnya
  • minyak untuk menumis
  • **Blend bawang besar+bawang putih+udang kering. Panaskan sedikit minyak dan masukkan bahan blend tadi. Kemudian masukkan sos tiram + garam. Kemudian masukkan sayuran dan masak hingga layu.
Bahan untuk sambal***
  • 15 tangkai cili kering
  • 1 biji bawang besar
  • 5 ulas bawang putih
  • 1 sudu besar gula perang
  • 2 sudu besar kicap manis
  • minyak untuk menumis
  • garam, perasa dan bawang goreng secukupnya
  • *** blend cili kering+bawang besar +bawang putih. Panaskan sedikit minyak dan tumis bahan blend hingga garing. Masukkan kicap dan gula perang + garam dan perasa.
  • Cara-cara

  • Popiahbasah-1
    campurkan kesemua bahan dalam mangkok adunan
  • Popiahbasah-2
    gaulkan (macam buat cokodok) kemudian tutup dan biarkan sebentar sekurang-kurangnya 1/2jam
  • Popiahbasah-3
    ambil sejemput dan lenserkan ke atas kuali leper (contoh seterusnya - lihat gambar)
  • Popiahbasah-5
    buat dari arah jam
  • Popiahbasah-6
    mulakan dari tepi dulu
  • Popiahbasah-7
    kemudian sapukan bahagian tengah dengan sisa tepung yang masih ada di tangan
  • Popiahbasah-8
    setelah rata - bulat >>> biarkan sampai tepung masak sebentar
  • Popiahbasah-9
    angkat tepung yang telah masak dan letakkan dalam pinggan . Boleh disusun berlapis2 (tak lekat)
  • Popiahbasah-10
    ambil sekeping kulit popia dan sapukan dengan sedikit sambal
  • Popiahbasah-11
    Letak satu sudu besar inti dan taburan bawang goreng
  • Popiahbasah-12
    lipat macam biasa dan gulung
  • Popiahbasah-13
    sedia untuk dimakan :)

0 comments:

Post a Comment