Roti Benggali

Rtbenggali

Kalau pekena dengan kari mamak nasi kandar kat penang ni memang terangkat


Bahan-bahan ( 4 orang makan )

Bahan A

  • 350g tepung roti
  • 1 sudu besar shortening
  • secubit garam

Bahan B
  • 120 - 160 ml air suam
  • 1 sudu makan yis serbuk
  • 2 sudu makan gula castor

Cara-cara

  • Bahan B digaul bersama
  • Semua Bahan A digaul sebentar
  • Campur bahan A dan B, uli hingga licin dan lembut.
  • Perap hingga naik 2 kali ganda. kira2 30 - 40 minit
  • Kemudian tumbuk2 untuk keluarkan angin, Bahagi 2 hanagian dan susun dalam bekas yang telah digriskan.
  • Perap lagi hingga naik 2x ganda sumula. Bakar 180 c selama 20-30 minit
  • Air tu cuba sikit dulu takut terlembik adunan.

0 comments:

Post a Comment