Roti boyan

Rotiboyan

datin@myresipi.com

Bahan-bahan ( 10 keping )

untuk doh:
  • 500 gm tepung gandum
  • 50gm minyak
  • sedikit garam
  • air panas suam

bahan2 inti:
  • 1/2 liko kentang (di rebus dan lecek hingga halus)
  • 2 biji bawang besar (di hiris halus)
  • 1 biji telur
  • 50cen daun sup/bawang sedikit
  • lada sula dan garam

Cara-cara

Cara2 menguli doh:
  • tepung,minyak dan garam di gaul rata,kemudian masukan air sedikit2 uli hingga lembut .Dan ambil sedikit untuk bulat2kan buat sampai habis.
Cara2 membuat inti:
  • kentang, bawang,daun sup ,lada sula,garam dan telur gaul rata.
  • Canai doh buat mcm roti prata dan letakan kentang tadi keatas doh itu dan tutup kentang dgn satu lagi doh ,dan kelim tepinya mcm epok2.....dan goreng dgn api yg sederhana....

0 comments:

Post a Comment