SALMON CHEESE FRY


Img_2670

mudah dan sedap

Bahan-bahan ( 4 orang )

  • 2 keping ikan Salmon
  • 4 keping cheese
  • 1/2 biji telur
  • 1/2 cawan bread crumb
  • 3 s/b tepung gandum
  • garam dan lada sulah
  • minyak untuk menggoreng
  • kobis yang dipotong halus memanjang
untuk sos
  • -----2 s/b tomato ketchup
  • -----1 s/b sos tiram
  • -----2 s/b air
  • -----1 s/b butter

Cara-cara

  1. buang kulit dan bersihkan ikan salmon. potong dua 1 kepingan ikan menjadikan 4 bahagian semuanya. keringkan dengan paper towel.
  2. diatas papan pemotong alas dengan cling film. letak potongan ikan kemudian alas lagi dengan cling flim.
  3. pukul dengan rolling pin sehingga nipis dan berukuran besar sedikit dari kepingan cheese.
  4. buka lapisan cling film atas dan tabur garam dan lada sulah. letak cheese.
  5. lipat salmon menutupi keliling cheese. lipat dua cheese jadi separuh.
  6. salutkan tepung gandum, telur yang dipukul sedikit dan akhir sekali bread crumb. ulang step 2-5 sampai habis semua ikan. goreng dengan minyak yang cukup melitupi separuh kepingan ikan+cheese tadi. bila agak kuning, balikkan. bila dah masak, angkat dan sejat minyak.
  7. untuk sos >>> panaskan butter dlm sos pan. masukkan tomato ketchup, sos tiram dan air. kacau dan tutup api. curah atas ikan dan bolehlah disantap bersama sauted shimeji.

0 comments:

Post a Comment