
mudah dan sedap
Bahan-bahan ( 4 orang )
- 2 keping ikan Salmon
- 4 keping cheese
- 1/2 biji telur
- 1/2 cawan bread crumb
- 3 s/b tepung gandum
- garam dan lada sulah
- minyak untuk menggoreng
- kobis yang dipotong halus memanjang
- -----2 s/b tomato ketchup
- -----1 s/b sos tiram
- -----2 s/b air
- -----1 s/b butter
Cara-cara
- buang kulit dan bersihkan ikan salmon. potong dua 1 kepingan ikan menjadikan 4 bahagian semuanya. keringkan dengan paper towel.
- diatas papan pemotong alas dengan cling film. letak potongan ikan kemudian alas lagi dengan cling flim.
- pukul dengan rolling pin sehingga nipis dan berukuran besar sedikit dari kepingan cheese.
- buka lapisan cling film atas dan tabur garam dan lada sulah. letak cheese.
- lipat salmon menutupi keliling cheese. lipat dua cheese jadi separuh.
- salutkan tepung gandum, telur yang dipukul sedikit dan akhir sekali bread crumb. ulang step 2-5 sampai habis semua ikan. goreng dengan minyak yang cukup melitupi separuh kepingan ikan+cheese tadi. bila agak kuning, balikkan. bila dah masak, angkat dan sejat minyak.
- untuk sos >>> panaskan butter dlm sos pan. masukkan tomato ketchup, sos tiram dan air. kacau dan tutup api. curah atas ikan dan bolehlah disantap bersama sauted shimeji.
0 comments:
Post a Comment