ROTI NAN [ tempayan ] NAN CHEESE


Siap-utk-dingap

Bahan-bahan ( 12-15 keping sederhana besar )

  • 750 g tepung gandum
  • 250 g tepung naik sendiri
  • 250ml plain yogurt (low fat pun boleh)
  • 1 sudu serbuk yeast ( rendam dlm secawan air suam)
  • 2 sudu butter (olive oil lg sedap)
  • 2 sudu gula
  • sedikit garam
  • - untuk naan cheese
  • Grated cheese
  • gula

Cara-cara

  1. Rendam terlebih dulu yis didalam cawan berisi air suam2 kuku. Tunggu sehingga yis timbul.
  2. Sementara itu, di dalam mangkuk berasingan. campurkan tepung gandum, tepung naik sendiri, gula garam dan butter dan digaul rata.
  3. masukkan yeast dan yogurt, uli sehingga sebati dan lembut, masukkan air sedikit demi sedikit jika perlu (if adunan terlalu kering)
  4. uli sehingga agak lembut, dan bulat2kan untuk diperam seketika ( sampai kembang dan gebu)
  5. Tengok-tu-dah-kembong
    canai leper, dan bakar atas kuali (prefferable non stick pan) leper tanpa minyak, api kecik, tunggu sampai kembong2 seperti dlm gambar, baru terbalikkan
  6. utk Naan cheese:
  7. Letak-cheese-and-gula
    setelah canai leper, taburkan cheese dan gula
  8. Waasiap-dah
    canai another naan and tindihkan dan canai semula
  9. note: -
  10. apabila mencanai leper jgn terlalu nipis, sedang2 - apabila bakar biasanya ia akan mengelembung, pastikan api kecik, dan terbalik2kan naan jika perlu - plain Naan: sedap dimakan bersama kari, dalca, sambal tumis, yogurtmint dan macam2 lagi - Naan cheese: sedap dimakan begitu saja...bebudak mesti suka, ada jugak yg gantikan cheese dgn butter, coklat spread, dll

0 comments:

Post a Comment