SEMBILANG SALAI DAUN GELUGUR

Sumber: KakNor (FRD)
fuhhhh terliur sekejap. Sedap di makan dengan nasi panas …Mudah untuk dimasak dan rasanya pasti sedap!...

Bahan-bahan
  • 1 kg ikan sembilang
  • 2 biji kelapa - diperah 3 cawan pati santan
  • 100 gm cili api - ditumbuk halus
  • 5 cm kunyit hidup - ditumbuk halus
  • 5 helai daun gelugur - diracik halus
  • garam secukup rasa
Cara Membuat
  • Ikan dibersihkan dengan asam dan garam untuk menghilangkan bau hanyirnya kemudian disalai hingga kering.
  • Daun asam gelugur dicelur hingga empuk kemudian diramas dan dibuang airnya untuk menghilangkan rasa masamnya.
  • Masukkan pati santan, bahan-bahan tumbuk dan daun gelugur kedalam periuk kemudian jerang diatas api yang sederhana.
  • Bila mendidih, masukkan ikan sembilang salai dan garam. Kacau untuk seketika dan angkat.

0 comments:

Post a Comment