APAM SALJU TUKAZ

Sumber: Tukaz (FnR cari.com)
Resipi ini menjadi dan sedap. Kalau makan dengan kelapa parut kukus panas-panas fuhhh nikmattt… nikmattt…


Bahan A
  • 1 mug tepung beras ] ayakkan
  • 1 mug tepung gandum ]
  • 1 1/2 mug gula
  • 1/2 s/kecil yis mauripan
Bahan B
  • 1 mug nasi
  • 1 1/2 mug air
  • pewarna..merah.. hijau..kuning
  • kelapa parut [muda] ]
  • garam ] gaulkan
Cara-caranya
  • Gaulkan Bahan A sama rata.
  • Mesinkan Bahan B sehingga halus dan gaulkan bersama Bahan A.
  • Bahagikan adunan pada 3 mangkuk.
  • Masukkan satu warna dalm setiap mangkuk.
  • Peramkan sehingga 3 atau 4 jam
  • Panaskan kukusan sehingga air mendideh.
  • Tuangkan adunan sehingga penuh acuan/mangkuk yg digunakan.
  • Kukus selama 10 - 12 minit.
  • Bila telah masak sejukkan.
  • Keluarkan kueh dan hidangkan bersama kelapa parut yg telah digaulkan dengan kelapa.

0 comments:

Post a Comment