SIPUT SEDUT BEREMPAH

Sumber: Majalah Saji/ Kak Muza (FRD)
Resipi ini Selain Siput Masak Lemak Cili Padi boleh juga kita cuba resipi ini.


Bahan-bahannya
  • 1 kg siput
  • 4 ulas bawang merah
  • 2 ulas bawang putih
  • 2.5 cm halia
  • 1/2 sudu besar lada hitam
  • 3 sudu besar rempah kari daging
  • 1 cawan air
  • 2 sudu besar sos tiram
  • 1 tangkai serai dititik
  • 1 btg kulit kayu manis
  • 1 batang daun kari
  • 2 sudu besar kicap manis
  • lada sulah dan garam secukup rasa.
Cara-caranya
  • Tumiskan kulit kayu manis,daun kari,serai hingga naik bau.
  • Masukkan bawang merah dan bawang putih.
  • Masukkan rempah kari yg dah dicamporkan dengan air.
  • Kacau hingga mendidih.
  • Masukkan siput.
  • Masukkan sos tiram, kicap manis, lada sulah dan garam.
  • Setelah masak, bolehlah dihidangkan dan enak dimakan bersama nasi putih.

0 comments:

Post a Comment