30 mins preparation + cooking time. Our fave recipe during uni days
Bahan-bahan ( 5-6 )
- 1 pack spaghetti (jenis lain pun boleh, ikut kesukaan contohnya fettucine)
- 2 labu bawang besar (yg kaler kuning tu)
- 2 ulas bawang putih - hiris
- 1 tin button mushroom (nak letak sayur lain pun boleh)
- 500 gm minced beef/chicken
- 1 tin tomato puree
- 1 tin air (sukat guna tin tomato puree tadi)
- Oregano
- Sedikit margerine/butter
Cara-cara
- Dalam satu periuk, rebus air + sesudu margerine. Bila dah mendidih, baru masukkan spaghetti tu. Masak dlm 5-6 minit (ikut arahan pada bungkusan spaghetti itu)
- Sementara biar spaghetti tu masak, diced kan bwg besar (kecil-kecil) dan hiris bawang putih.
- Masukkan sedikit margerine (dlm 3-4 sudu besar) ke dalam periuk yang lain. Goreng bawang putih sehingga kekuningan. Kalau tak suka bwg putih, keluarkan dari periuk itu selepas bwg masak.
- Masukkan pula bawang besar yg telah dipotong dadu kecil2 tadi. Biarkan bwg masak sekejap.
- Masukkan daging/ayam kisar tadik. Biar sehingga daging/ayam separuh masak. Kecilkan sikit api.
- Buka tin cendawan tadi, quarterkan (potong empat) cendawan butang. Basuh dan masukkan dalam periuk.
- Buka tin tomato puree, campurkan dalam periuk itu. Kemudian, masukkan air dalam tin tu, dan tuang dlm periuk tu jugak.
- Tambahkan oregano dalam masakan. Kalau ada basil/bay leaves pun boleh letak untuk harum/sedapkan lagi.
- Letakkan garam secukup rasa. (Tak payah banyak, sikit je.)
- Carikkan2 kan keju, dlm 2/3 keping, masukkan dalam periuk.
- Biarkan masak dlm 5 minit lagi. Sambil2 tu adjust la rasa secukupnya (garam,oregano)
- Angkat spaghetti yg dah masak dan toskan. Saya suka gaulkan dalm sesudu kecil margerine untuk bagi cantik/berkilat.
0 comments:
Post a Comment