pelbagaikn rasa spaghetti yg mudah dan cepat nk disediakn..
Bahan-bahan ( 1~2org )
- 200g spaghetti
- 4 sd besar minyak zaitun (minyak masak pon ok)
- 12~15 ekor udang yg dikupas kulit
- 4 kpg cendawan
- 3 ulas bwg putih diracik halus
- 2 sd besar sos tomato
- tomato (optional)
- serbuk parsley (optional)
- garam dan sedikit serbuk lada hitam
Cara-cara
- rebus spaghetti dlm air panas yg telah dimasukkn sedikit garam dan 1 sd minyak(nk bg x nk melekat)
- bila spaghetti dh siap dicelur, toskn.
- dlm kuali, panaskn minyak. Tumis bwg putih sampai wangi.
- masukkn udang, gorengkn sebentar. Kemudian masukkn cendawan dan goreng lg.
- Masukkn spaghetti,tomato dan sos tomato. Tambah lada hitam dan garam.
- bila nk dihidangkn, boleh la ditabur dgn serbuk parsley.
- Nota: Ms rebus spaghetti tu, nk th dh cukup masak ke x, ambik sedikit spaghetti dan balingkn ke dinding. Kalo melekat kt dinding tu, dh bole diangkat dan ditoskn.
0 comments:
Post a Comment