Spaghetti udang ringkas


Img_0344

pelbagaikn rasa spaghetti yg mudah dan cepat nk disediakn..


Bahan-bahan ( 1~2org )

  • 200g spaghetti
  • 4 sd besar minyak zaitun (minyak masak pon ok)
  • 12~15 ekor udang yg dikupas kulit
  • 4 kpg cendawan
  • 3 ulas bwg putih diracik halus
  • 2 sd besar sos tomato
  • tomato (optional)
  • serbuk parsley (optional)
  • garam dan sedikit serbuk lada hitam

Cara-cara

  • rebus spaghetti dlm air panas yg telah dimasukkn sedikit garam dan 1 sd minyak(nk bg x nk melekat)
  • bila spaghetti dh siap dicelur, toskn.
  • dlm kuali, panaskn minyak. Tumis bwg putih sampai wangi.
  • masukkn udang, gorengkn sebentar. Kemudian masukkn cendawan dan goreng lg.
  • Masukkn spaghetti,tomato dan sos tomato. Tambah lada hitam dan garam.
  • bila nk dihidangkn, boleh la ditabur dgn serbuk parsley.
  • Nota: Ms rebus spaghetti tu, nk th dh cukup masak ke x, ambik sedikit spaghetti dan balingkn ke dinding. Kalo melekat kt dinding tu, dh bole diangkat dan ditoskn.

0 comments:

Post a Comment