Bahan-bahan ( 6-7 orang )
- seekor ayam
- halia 1cm(lebih kurang) dikisar
- 4 biji bawang merah dikisar
- 3 ulas bawang putih dikisar
- 1/2 cm kunyit dikisar ( ni nak bagi balance supaya kurang risiko kena sakit jantung sebab makan santan banyak)
- 2 batang serai(diketuk)
- 3 keping daun limau purut(nak lebih boleh tapi jgn banyak sangat nanti maung)
- 2 keping asam gelugor (kalau nak masam letak lebih, biasanya saya letak lebih sebab saya suka masam)
- Cili kisar(cili boh pun boleh, tapi nak sedap elok guna cili kisar sendiri sebab takde bahan campuran lain)
- 1 1/2 biji santan kelapa (nak guna sebiji pun boleh saya suka buat kuah pekat)
- cili api (tambahan kepada sesiapa yang nak pedas)
Cara-cara
- Satukan semua bahan yang dikisar bersama santan, serai dan cili kisar
- Masukkan ayam
- Kemudian jerang atas api, kacau santan supaya tak pecah minyak
- Masukkan daun limau purut
- Bila santan dah separuh masak, masukkan asam keping dan masak sehingga santan betul-betul masak
- P/S: Kalau nak lauk bersantan tahan lama, masakkan santan lama-lama barulah lauk ni tahan lama
- Biasanya kalau saya masak ayam kalio ni, saya akan pastikan masakan ni pedas dan masam sikit baru ada ummph.
0 comments:
Post a Comment