Carrot Cup Cakes

Carrot_cupcake

skyblue@myresipi.com

Bahan-bahan ( 12-16 biji )

  • 1½ cawan tepung naik sendiri (self-raising flour)
  • ½ cawan gula halus
  • ¾ sk baking soda
  • ½ sk nutmeg
  • ¼ sk serbuk cinnamon
  • Secubit garam
  • 1 cawan lobak merah yg diparut
  • 2 biji telur
  • ¾ cawan minyak masak
  • ½ cawan walnuts yg dicincang

Cream Cheese Frosting:

  • 2 cawan (160g) gula icing
  • 120g cream cheese
  • 1 sk lemon butter atau kulit lemon yg diparut
  • Lobak Merah (hiasan):
  • Boleh guna marzipan atau fondant.

Cara-cara

  • Panaskan oven pada suhu 180C. Lapiskan loyang muffin dgn paper cup, diketepikan.
  • Ayak dan masukkan semua bahan2 kering kecuali walnuts ke dalam mangkuk besar.
  • Masukkan lobak merah, telur dan minyak. Pukul sehingga sebati.
  • Masukkan walnuts dan kacau sehingga rata.
  • Isikan paper cup tadi dgn adunan, 3/4 penuh. Bakar selama 20-25 minit.
  • Sementara itu, sediakan cream cheese frosting.
  • Masukkan semua bahan dlm mangkuk dan kacau sehingga creamy.
  • Bila cup cake dah sejuk, sapu 1 sudu besar cream cheese frosting ke atas cup cake, letak satu lobak merah yg dibuat dgn fondant atau marzipan.

0 comments:

Post a Comment