SATE AYAM




Sumber: MD (FRD)


Bahan-bahannya
  • 1 Ekor ayam ( klu boleh pakai boneless lah, amik bahagian peha n dada)
  • 2 cm Halia
  • 2 biji bawang putih
  • 1/2 biji bawang besar
  • 1 sudu besar jintan manis
  • sedikit serbuk kunyit
  • 1 sudu kecil gula
  • sedikit garam
  • 1 sudu besar madu
Cara-caranya
  • Mula-mula potong dadu ayam yg boneless tu, agak2 lah jgn kecik sgt senang nak cucuk kt lidi tu nnt.
  • kemudian blender semua bahan tadi dan perap pada ayam sekurang-kurangnya 4 jam atau lebih.
  • kemudian cucuk pada lidi dan bakar dlm microwave (oven or grill) selama lebih kurang 20 minit ataupun sehingga permukaan sate hitam-hitam sikit, jangan hangus pulak.
  • ok siap dan boleh lah dimakan bersama nasi impit dan bahan sampingan nye.

0 comments:

Post a Comment