Coffee Mousse


Cofeemousse

antara aiskrim dan puding


Bahan-bahan ( 4 orang )

  • 1 biji telur putih
  • 3/4 cwn(150ml) coffee pekat
  • 120ml fresh cream
  • 40g gula
  • 8g gelatin

Cara-cara

  • Campurkan gelatin dengan 1 sudu besar air-> kacau
  • Dalam mangkuk lain, campurkan 2 sudu besar instant coffee(atau ikut kepekatan yg disukai) dengan 3/4 cwn air panas dan gula - kacaukan.
  • Kemudian masukkan gelatin tadi. Kacau campai gelatin hancur.
  • Alaskan campuran coffee tadi dengan mangkuk yg ada ketulan ais + air . Kacau sehingga menjadi agak pekat.
  • Dalam mangkuk lain pukul fresh cream sehingga pekat.
  • Kemudian masukkan sedikit demi sedikit ke dalam campuran cofee tadi sambil dikacau dengan perlahan.
  • Dalam mangkuk lain pukul telur putih sehingga kembang dan bertanduk.
  • Masukkan telur ini ke dalam campuran tadi sambil dikacau dengan perlahan-lahan.
  • Akhir sekali masukkan ke dalam acuan yang disukai dan sejukkan di dalam peti ais selama 40 minit.

0 comments:

Post a Comment