Colek buah

P2160001

schwenke@myresipi.com

Bahan-bahan ( Untuk 2 bijik mangga saiz sederhana )

  • 2-3tangkai cili padi
  • 3 sudu kecil garam
  • 4 sudu kecil gula
  • Sedikit belacan
  • Kalau nak lagi sedap letak skit udang kering

Cara-cara

  • Masukkan cili padi,garam dan gula ke dalam lesung.
  • Kemudian lenyek-lenyekkan.Tak payah tumbuk sebab cili tu boleh hancur tanpa di tumbuk..
  • Kemudian masukkan Belacan..Lenyekkan biar bercampur dengan no 2.
  • Last sekali masukkan udang kering..Yang ni boleh la ditumbuk sebab nak bagi udang tu hancur.
  • Bila semua dah sebati(betul ke ayat ni) boleh la potong mangga kecil-kecil.
  • Last part taburkan pencicah yg dah siap tu atas mangga yang telah siap dipotong..
  • Siap untuk dimakan..Makan petang2 mmg sedap..Tapi i makan pg2 sbb x tanah tgk mangga tuh..Slmt mencuba!!!

0 comments:

Post a Comment