
Bahan-bahan ( 2-3 org )
- 200-300gm daging mentah
- serbuk garam dan serbuk kunyit (kunyit hidup pun boleh)
- minyak masak
- bawang merah 2-3 biji dimayam
- bawang putih 1 biji dimayam
- bawang besar (kulit kuning/oren) 1 biji dimayam bulat
- lada merah 1 biji (atau cilipadi beberapa biji jika hendak lagi pedas) dihiris serong
optional: kacang panjang yg telah dipotong atau kicap manis cap kipas udang
Cara-cara
- hiris daging (ikut kebiasaan masing2, jgn terlalu nipis atau terlalu tebal)
- perap hirisan daging dgn garam dan kunyit secukup rasa sekurang2nya 20 minit
- panaskan kuali tanpa minyak untuk beberapa saat dan kemudian masukkan daging perap ke dlm kuali.
- 'goreng' daging tanpa minyak untuk mengeringkan air daging dan supaya daging 'masak'
- apabila air daging kering, masukkan minyak masak dan goreng seperti biasa
- apabila warna daging berubah dari warna yg pudar kpd warna yg gelap seperti hendak garing, masukkan bawang merah dan bawang putih yg dimayam tadi. goreng hingga layu. kemudian.
- masukkan hirisan bawang besar dan lada. gaul rata dan goreng sehingga semuanya garing
- apabila semua garing, lauk sudah siap. hidang dgn nasi panas atau makan dgn roti.
- cicah dgn budu dan makan dgn nasi panas lagi sedap yum yum
- variasi lauk ini #1:
- tambah kacang panjang yg dipotong ketika menggoreng, sebelum dihidang. ada org masukkan carrot, bunga kobis ataupun kobis
- variasi lauk ini #2:
- sebelum selesai menggoreng, masukkan kicap manis cap kipas udang dan gaul rata. variasi ini menjadikan lauk ini menjadi daging goreng kicap
0 comments:
Post a Comment