Daging masak black pepper

Blackpepper

senang dan sedap!

Bahan-bahan ( 2 orang )

  • 200gm daging
  • 2 sudu makan black pepper
  • 3 sudu makan madu
  • 2 sudu makan sos tiram
  • 2 sudu makan susu cair
  • 4 ulas bawang putih
  • 1 biji bawang besar
  • 1 inci halia
  • garam, aji, gula & minyak

Cara-cara

  • Daging dihiris nipis², bawang putih & halia ditumbuk hingga lumat, blackpepper ditumbuk kasar, bawang besar dibelah 4.
  • Perap daging bersama black pepper dan madu...selama 1 jam...lagi lama lagi sedap.
  • Panaskan kuali, tumis halia & bawang putih hingga kekuningan.
  • Masukkan daging...tambah sedikit air dan tunggu hingga daging empuk & masak...masukkan bawang besar tunggu hingga layu...bawang besar boleh diganti dengan daun saderi or daun sup...and rasa dia pun akan lain sket...hiks!
  • Masukkan garam, aji, gula dan susu cair...kalau nak lebih creamy tambah susu cair lebih sikit.
  • Siap untuk dimakan.

0 comments:

Post a Comment