FLOWER BREAD


Flower-bread

cantik dihidang dgn meatball stew atau apa saja yg sesuai

Bahan-bahan ( 1 bar )

  • 150g tepung berprotin tinggi(roti)
  • 1/2 sk dry yeast
  • 1/2 sudu kecik garam
  • 1 sudu besar susu tepung
  • 1 1/2 sudu besar gula
  • 25g butter
  • 75ml air
  • 2 sudu besar telur

Cara-cara

  • Masukkan tepung, garam, gula, susu tepung ke dalam mangkuk
  • Kacau dgn wisk biar semua sekata.
  • Masukkan air dan dry yeast kacau sekejap.
  • Kemudian masukkan butter. Uli sehingga doh jadi licin dan tak melekat ditangan.
  • Sapukan sedikit butter pada bahagian bawah mangkuk. Kemudian letakkan doh.
  • Tutup dgn tua lembab dan biar naik sehingga dua kali ganda.
  • Bila dah naik 2 kali ganda. Tumbuk2 sehingga bg keluarkan angin di dlm doh.
  • Buat btk bulat dan rehat kira2 10-15minit
  • Lepas tu, canaikan doh dan gulung biar jd memanjang lebih kurang 25-27 cm.
  • Kemudian masukkan doh ke dalam acuan btk bunga atau apa2 acuan yang sesuai.
  • Biarkan doh naik kira-kira 2--25 minit.
  • Flowerbread Bakar dalam oven dengan suhu 180 degree selama 30 minit.

0 comments:

Post a Comment