Focaccia


Roti

Roti Itali


Bahan-bahan ( 1 biji 35x 25cm )

  • 250g tepung roti
  • 1 sudu kecil dry yeast
  • 1/2 sudu kecil garam
  • 1/4 sudu kecil gula
  • 150ml air suam
  • 25ml olive oil
  • ******
  • tepung
  • olive oil
  • garam

Cara-cara

  • Masukkan semua bahan-bahan yg di atas sehingga ke olive oil. Uli macam uli roti biasa.
  • Penaikkan dua kali ganda. Bila dah siap, keluarkan angin.
  • Canai di biar jadi 25x35cm lebar. Cucukkan dengan garfu. Penaik lagi sehingga 2 kali ganda. - Semasa mencanai tu, letak sedikit tepung di atas papan pencanai supaya tak melekat.
  • Sebelum bakar sapukan dengan olive oil dan tabukankan sedikit garam ke atasnya.
  • Bakar dengan suhu 250C selama 10-15 minit.

0 comments:

Post a Comment