Roti Itali
Bahan-bahan ( 1 biji 35x 25cm )
- 250g tepung roti
- 1 sudu kecil dry yeast
- 1/2 sudu kecil garam
- 1/4 sudu kecil gula
- 150ml air suam
- 25ml olive oil
- ******
- tepung
- olive oil
- garam
Cara-cara
- Masukkan semua bahan-bahan yg di atas sehingga ke olive oil. Uli macam uli roti biasa.
- Penaikkan dua kali ganda. Bila dah siap, keluarkan angin.
- Canai di biar jadi 25x35cm lebar. Cucukkan dengan garfu. Penaik lagi sehingga 2 kali ganda. - Semasa mencanai tu, letak sedikit tepung di atas papan pencanai supaya tak melekat.
- Sebelum bakar sapukan dengan olive oil dan tabukankan sedikit garam ke atasnya.
- Bakar dengan suhu 250C selama 10-15 minit.
0 comments:
Post a Comment