Kari Ikan Jenahak


Picture_682

resepi yg senang..dimakan ngan nasi atau roti...


Bahan-bahan ( 4-6 org )

  • 1 ekor ikan jenahak-dipotong2 (kepala ikan pun boleh)
  • 2 pkt serbuk kari ikan-dibancuh dengan sedikit air, jadi pes
  • 5 biji kacang bendi
  • 2 biji tomato
  • 1 cawan santan pekat
  • 1/2 cawan air asam jawa
  • 3/4 cawan air
  • garam, gula (jika suka) dan sedikit minyak
  • 1 sudu besar halba campur
  • 2 tangkai daun kari

Bahan kisar:-
  • 5 biji bawang merah
  • 2 ulas bawang putih
  • 1 in halia

Cara-cara

  • Panaskan minyak. Tumis bahan yg dikisar bersama halba campur dan daun kari.
  • Masukkan serbuk kari. Biar naik bau, masukkan pula air asam jawa.
  • Masukkan ikan, air dan santan pekat. Biar mendidih.
  • Masukkan tomato, kacang bendi, cili dan garam. Hidangkan.

0 comments:

Post a Comment