lagi satu versi cheese cake...
Bahan-bahan ( 6 orang )
- 6 biji telur ayam (buang 2 putihnya)
- 100 gram gula halus
- 100 gram tepung hong kong (blue key superfine boleh juga)
- 60 gram tepung jagung (maizena)
- 50 gram air sejuk (dr peti ais)
- 1 sudu teh baking powder
- 2 sudu makan ovelet
- 75 gram mentega (dicairkan)
- 1 kotak cream cheese philadelphia
- 1/2 tin susu pekat manis (satukan kedua bahan & putar sehingga tidak berketul2.
- 1/2 kotak kraft cheddar cheese (parutkan)
Cara-cara
- Masukkan semua bahan2 kecuali mentega cair. Putar.
- Putar dgn kelajuan sederhana sehingga pekat & putih. Akhir sekali masukkan mentega cair. Putar lagi. Sehingga sebati & pekat.
- Sediakan acuan yg telah dialas dgn kertas minyak atau yg telah disapu dgn sedikit butter.
- Bakar dalam acuan dengan menggunakan api atas dan bawah selama 45 minit ke 1 jam, dengan kepanasan 150C.
- Bila sudah masak biarkan sejuk. Bila dah sejuk, ambil pisau kek dan potong di tengah-tengah kek supaya menjadi dua bahagian.
- Sapukan krim cheese di atas separuh kek tadi, kemudian letakkan sebahagian lagi kek di atasnya.
- Sapukan lebihan krim cheese sehingga menutupi seluruh kek.
- Akhir sekali taburkan cheese kraf yang telah diparut tadi keseluruh kek sebagai toppingnya.
- Masukkan dlm peti ais dlm 1-2 jam. Lepas tu baru potong.
0 comments:
Post a Comment