k
Souffle cheesecake with jam
Bahan-bahan ( 20 biji(S size) )
- *60g tepung gandum
- *25g gula halus
- 200ml susu segar
- 60~80g cream cheese
- 4 biji telur kuning
- 80g mentega
- 4 biji telur putih
- 70g gula halus
- jem aprikot dan blueberry secukupnya
Cara-cara
- Letakkan susu dan cream cheese yang dipotong kecil-kecil ke dalam periuk. Dengan api sederhana, panaskan susu sehingga mendidih. Kemudian padamkan api. Kacau sehingga cream cheese cair.
- Kemudian masukkan butter dan telur kuning. Kacau sehingga sebati.
- Masukkan pula bahan (*) yang telah diayak. Kacau lagi.
- Sediakan meringue. Masukkan telur putih ke dalam mangkuk. Pukul sehingga berbuih. Masukkan gula sedikit demi sedikit sambil dipukul. Untuk cara lebih detail sila rujuk resipi meringue oleh nure.
- Panaskan oven sehingga suhu 180 degree.
- Masukkan 1/3 daripada meringue tadi ke dalam (2). Penaikkan dengan balloon whisk atau hand mixer.
- Kemudian masukkan pula 1/3 meringue lagi. Kacau dengan kaedah kaup balik. Masukkan pula meringue yg selebihnya. Kacau lagi.
- Isikan adunan ke dalam muffin cup 1/2 penuh. Kemudian letakkan sedikit jem kat tengah. letak lagi adunan sehingga 80% penuh.
- Isikan oven plate dengan sedikit air suam. Bakar dengan suhu 180 degree selama 15~20 minit. Turunkan suhu ke 140 degree. Bakar lagi selama 30 minit.
- Bila dah masak, bolehlah sapukan permukaan dgn jem aprikot untuk nampak berkilat.
- TIP: Boleh juga bakar dalam loyang 18cm. Tak perlu letak jem sebab nampak tak cantik bila dipotong. Rasanya tetap sedap walau tanpa jem.
0 comments:
Post a Comment