KEK PANDAN KELAPA

Sumber: Alex Goh (Creative Making of Cakes)

Kek Pandan Kelapa Dengan perasa pandan dan juga kelapa parut sebagai ‘crumb tops’ yang garing dan lembab menjadi kegemaran anak-anak.

Bahan-bahannya

(A)
  • 270 gram mentega
  • 230 gram gula
(B)
  • 5 biji telur
  • 60 ml santan
  • 2 sudu besar jus pandan
(C)
  • 240 gram tepung gandum
  • 25 gram tepung kastard
  • 30 gram kelapa parut
  • 1 sudu serbuk penaik
Untuk Hiasan Atas
  • 40 gram mentega
  • 35 gram gula aising
  • 55 gram kelapa parut
Cara-caranya
  • Putar (A) sehingga lembut dan gebu.
  • Campurkan (B) sedikit secara bergilir-gilir. Putar sehingga lembut dan tidak berbintil-bintil.
  • Kaup dan balikkan di (C) dan pukul hingga sebati.
  • Tuang ke dalam acuan bulat berukuran 10”.
  • Campur semua bahan-bahan di Untuk Hiasan Atas dan taburkan di permukaan kek.
  • Bakar pada suhu 175’C selama 50 minit. Siap dihidang.

Nota D: D menggunakan kelapa parut putih yang telah dikupas kulitnya. Untuk jus pandan, D menggunakan pes pandan agar rasa dan warnanya lebih menyerlah.

0 comments:

Post a Comment