KEK PISANG BERCOKLAT


Kek_pisang_bercoklat

resepi asal (tanpa coklat) dr sis tp dah ditokok tambah sikit supaya ada kelainan dari resipi kek pisang yg lain

Bahan-bahan ( saiz loyang 9" x 9" )

  • 250gm mentega/marjerin
  • 3/4 cawan gula caster
  • 2 cawan tepung naik sendiri
  • 5 biji telur gred A
  • 1 cawan pisang yg dilecek
  • 1/2 sudu teh soda bikarbonat
  • 1 sudu teh esen vanila
  • 150gm coklat masakan - diparut menggunakan pengupas kulit ubi kentang atau boleh juga dicincang

Cara-cara

  • Panaskan oven 180C. Griskan loyang dengan mentega/marjerin dan taburkan tepung.
  • Ayak tepung. Sekiranya tiada tepung naik sendiri boleh juga diguna tepung gandum biasa dan tambahkan 1 sudu teh baking powder.
  • Masukkan soda bikarbonat ke dalam pisang yg telah dilecek dan gaul sebati. Saya hanya menggunakan 1/2 sudu teh soda bikarbonat supaya kek tidak terasa pahit.
  • Pukul telur dengan kelajuan tinggi hingga betul2 kembang dan masukkan 2 sudu makan tepung kedalamnya supaya adunan telur tidak turun. Pukul lagi sehingga sebati.
  • Pukul mentega dan gula dalam bekas berasingan hingga kembang(putih) dan masukkan pisang dan esen vanila kedalamnya. Pukul lagi hingga adunan menjadi sebati.
  • Masukkan telur kedalam adunan mentega. Pukul hingga sebati. Masukkan tepung sedikit demi sedikit hingga habis dengan kaedah kaup balik. Jgn gaul terlalu lama.
  • Masukkan coklat yg telah diparut dan gaul tapi jgn terlebih gaul nanti coklatnya menjadi hancur.
  • Masukkan ke dalam loyang dan bakarlah hingga masak, lebih kurang 45 minit.
  • Kek pisang ini lebih sedap dimakan ketika masih suam2 panas kerana masa tu coklatnya masih lg cair dan bahagian tepi/atas kek agak rangup
  • Selamat mencuba..

0 comments:

Post a Comment