KUIH LAPIS NYONYA


Step_by_step_055

Khas dari dapur Baba dan Nyonya Melaka

Bahan-bahan ( 7 inci x 7 inci x 3 inci )

  • 100 g tepung beras*
  • 100 g tepung sagu*(*disatukan dan diayak)
  • 200 g gula pasir
  • 250 ml air
  • 360 ml santan pekat
  • 3 helai daun pandan
  • Sedikit pewarna merah dan hijau

Cara-cara

  • Masak gula bersama air dan 2 helai daun pandan. Biar hingga gula larut.
  • Sejukkan dan tapis. Ketepikan
  • Step_by_step_052
    Dengan menggunakan wisk, kacau tepung bersama santan sehingga rata, masukkan air gula tadi.
  • Gaul hingga sebati dan tapis adunan.
  • Step_by_step_053
    Bahagikan kepada 3 bahagian yg sama banyak.
  • Warnakan satu dgn warna hijau, satu lagi dgn warna merah dan biarkan satu lagi dgn warna asal (putih).
  • Panaskan kukusan, masukkan baki 1 helai daun pandan tadi ke dalam air kukusan.
  • Sapu tin kek dgn sedikit marjerin pada dasar dan tepi.
  • Panaskan tin dalam kukusan terlebih dahulu (lebih kurang 5 minit).
  • Step_by_step_054
    Bahagi adunan putih kepada dua bahagian yg sama banyak.
  • Tuang adunan putih ke dalam tin yg telah dipanaskan tadi (tanpa mengeluarkan tin dari kukusan). Tutup dan kukus 5 minit dgn api besar.
  • Kemudian buat kaedah sama ukt warna hijau, kukus 5 minit lagi dan kemudian sama juga utk warna merah.
  • Resepi ini akan menghasilkan 6 lapisan iaitu putih, hijau, merah, putih, hijau dan merah (akhir).
  • Untuk lapisan terakhir (merah) kukus 10 minit. Tujuan utk menerbitkan minyak dari santan supaya kuih nampak berkilat.
  • Bila masak biarkan betul2 sejuk baru dipotong. Selamat mencuba....

0 comments:

Post a Comment