PUDING ROTI SOS KASTARD


Img_0051

maya_zakry@myresipi.com

Bahan-bahan ( 1 happy family )

Bahan A
  • 500 ml susu segar/fresh milk
  • 8 keping roti (gardenia/high 5)

Bahan B

  • 4 s/b gula halus
  • 2 s/b butter - cairkan sebentar atas api
  • 2 biji telur ayam
  • 1 sudu teh esen vanilla
  • 1 s/b tepung jagung
  • 1 s/b serbuk kayu manis/cinnamon powder *(optional)
  • 1 s/b buah pala *(optional)

Bahan C-kuah
  • 1 tin susu cair
  • 2 s/b tepungkastad
  • 2 s/b gula

Cara-cara

  • Hancurkan /koyakkan roti dan rendam dalam susu 1/2 jam
  • Kacau dan gaul rata bahan B.
  • Tuangkan ke dalam loyang bersama dgn bahan A yg telah direndam.
  • Bakar dalam suhu 180'C selama 30 minit/masak.
  • Biarkan sebentar sebelum disejukkan dlm fridge.
  • Gaulkan bahan sos kastad dan masakkan diatas api yg sederhana sebentar.
  • Tuangkan sos diatas puding semasa menghidang.

0 comments:

Post a Comment